Crataegus pinnatifida
A hónap gyógynövénye:
Crataegus pinnatifida
- lép energiájának növelése (távolkeleti népgyógy.) - emésztés normalizálása (távolkeleti......

Írjon Nekünk:

Termékeinkről további információt kaphat:

Oriental Herbs Kft.

TCM bevezető

A TCM FILOZÓFIÁJÁNAK ALAPJAI

A Traditional Chinese Medicine (TCM), vagyis a Hagyományos Kínai Orvoslás gyökere a Krisztus előtti időkbe nyúlik vissza. A kínai orvoslást széleskörű szemlélete teszi oly vonzóvá. A kínai orvos az emberi testet a természet szerves részének, a gyógyítást pedig olyan természetes folyamatnak tekinti, amelyet helyes táplálkozás és életmód révén segíthetünk elő. A Hagyományos Kínai Orvoslás úgy tartja, hogy az emberiség és külön-külön minden ember szerves része egy nagyobb egésznek, a teljes világegyetemnek. Mindannyiunkra ugyanazok a törvények vonatkoznak, amelyek az egész természetet is irányítják. A kínai orvoslás szerint az egészség a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet fenntartásától függ. Az egyensúlyt a yin és yang fogalmával írják le. A yin és yang az a két dinamikus erő, amelynek együttműködéséből származik minden, ami létrejön a világegyetemben. A yin kínai írásjegyének jelentése „a hegy sötét oldala”, míg a yangé „a hegy fényes oldala”. A yinhez a hideg, a sötét és a nedves fogalmak kapcsolódnak, míg a yang a meleg, fényes és száraz. A yin nyugodt, statikus és tétlen, míg a yang dinamikus, tevékeny és terjeszkedő. Minden dolog, körülmény vagy helyzet leírható úgy, mint amelyik – akár teljes mértékben, akár csupán viszonylagosan – a yinhez vagy a yanghoz tartozik. Ez az elképzelés a yint és yangot, mint folyamatot fogja fel. A hegy képéből kiindulva, a hegy sötét oldala inkább yin természetű a fényes yang oldalhoz képest. Ahogy azonban a Nap felkel és befutja pályáját az égen, a reggel beragyogott lejtő helyett délután már az ellenkező oldalt világítja meg. A yin yanggá és a yang yinné válik, ahogyan a nappalból éjszaka lesz.

A kínai orvoslás szerint az emberi test is felosztható a yin és yang területeire. Betegség esetén a yin és yang fogalompárját a változás alapvető folyamatainak leírására alkalmazzák. Ha a yin túlságosan erőteljes, a yang megbetegszik, ha a yang túlteng, a yin szenved. Mindenfajta kezelés elsődleges célja tehát az, hogy ismét létrehozza a yin és yang egyensúlyát a szervezetben. A yin és yang egyensúlyának létrehozása végett, akár a szervezetben, akár a világegyetemben az energiának, kínai kifejezéssel qinek (ejtsd: csí) akadálytalanul és elegendő mennyiségben kell áramolnia az egész rendszeren keresztül.

A gyógynövények használata a Hagyományos Kínai Orvoslás igen fontos része. A gyógynövények jelentős mennyiségű természetes anyagokat tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a test kémiai összetételét, ezáltal hozzájárulnak a természetes egészségi állapot helyreállításához. A természetes gyógynövények másik áldása, hogy gyakran olyan kombinációban tartalmazzák a természetes hatóanyagokat, amely a leghatékonyabban, s a lehető legkevesebb mellékhatással képesek helyreállítani a test megbomlott egyensúlyát.

Tekintse meg kisfilmünket!

 

TCM Európában

A Hagyományos Kínai Orvoslás ötezer éves tudása napjainkban egyre népszerűbbé válik Európában és a tengerentúlon egyaránt. Míg korábban sokszor gyanakvással tekintettek e tudományra, mára már hivatalosan is elismerést nyert, így Magyarországon 2003-ban, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozatával. Immár az Európai Unió is fontos szerepet tulajdonít a hagyományos kínai gyógyászatnak az európai egészségügyben. Ezért is került megrendezésre a Kínai-Európai TCM (Hagyományos Kínai Gyógyászat) Konferenciája, amelyen az Európai Parlamenti képviselet, a Kínai kormány több minisztériuma, a 27 tagország hatóságai és szakegyesületei együtt tárgyaltak a kínai hagyományos gyógyászat jövőjéről, majd létrehozták a Kína és Európa közötti tudományos együttműködésről szóló FP7-es keretprogramot. Ebben a programban a két fél jelentős mértékben, kormányzati és akadémiai szinten is együttműködik a kínai hagyományos gyógyászat és gyógynövények kutatásában és továbbfejlesztésében. Magyarország az öt legfontosabb együttműködési tagország egyike, már számos kapcsolatot létesített több kínai intézménnyel.

 

Tekintse meg videónkat!

Hazánkban egyedi, modern
GMP-s irányelvek alapján tervezett
üzemünkben készítjük termékeinket
gondosan válogatott alapanyagokból.

A Dr. Chen Patikáról bővebben

Tovább >